Wineserverin uusitun sivuston löydät täältä.Viini ja terveys

Fenolit ja ranskalainen paradoksi

Lukuisissa maissa sydänvaltimoiden rasvoittumisesta johtuvat sydänifarktit ovat pahimpia kansantauteja. 90-luvun alussa vertailtiin amerikkalaisten ja ranskalaisten elämäntapoja. Tutkimusten mukaan ranskalaiset miehet tupakoivat huomattavasti enemmän kuin amerikkalaiset, harrastavat vähemmän liikuntaa ja syövat n. 30% enemmän rasvaa: voita, juustoa, kinkkua ja hanhenmaksaa. Kaikenlisäksi ranskalaiset juovat jo lounaalla punaviiniä ja muutenkin kuluttavat sitä kymmenen kertaa enemmän kuin amerikkalaiset. Silti ranskalaiset saavat 30-50 prosenttia vähemmän sydäninfarkteja. Tämä "ranskalainen paradoksi" on saanut tiedemiehet päättelemään, että punaviini korvaa epäterveellisen elämäntavan seuraukset.

Nykyään otaksuma on jo muuttunut tiedoksi. Punaviinissä esiintyy kolmea ainetta, joilla on antioksidanttivaikutus: kversetiinia, katekiinia ja resveratrolia. Kaikki kolme kuuluvat fenolien ryhmään ja näitä fenoleja esiintyy kaikissa viineissä. Punaviineissä fenoleita kuitenkin esiintyy kymmenkertainen määrä valkoviiniin verrattuna. Ja mitä tanniinisempi viini, sitä suurempi määrä fenoleita. Toisin sanoen juuri viinin tanniini eli parkkihappo suojaa sydäntä. Se lisää HD-lipoproteiinin tuotantoa ja vähentää kolesterolina tunnettujen vaarallisten LD-lipoproteiinien tuotantoa. Kolesteroli takertuu rasvaista ruokavalioita käyttävillä sepelvaltimoiden seinämiin, ahtauttaa niitä ja voi aiheuttaa sydäninfarkteja. Lisäksi se sitoo happea verestä ja sydämen hapensaanti heikkenee. Runsastanniininen punaviini ehkäisee tätä, sillä tanniini hapettaa kolesterolia ja huolehtii sen hajottamisesta.

Tosin parempi keino sydäninfarkteilta suojautumiseen kuin punaviinin nauttiminen on vähärasvainen ja vähäkolesterolinen ruokavalio, liikunta, sekä e-vitamiinin ja beetakaroteenin riittävä saanti. Vaikka viini saattaakin tehdä hyvää sydämelle se voi olla liikaa nautittuna vaarallista maksalle, mahalle, suolistolle ja hermostolle. Lisäksi pullollisessa viiniä on n. 500 kaloria. Kohtuullisena annoksena pidetäänkin miehillä kolmea ja naisella kahta lasillista viiniä päivässä.Takaisin Viinitietoa sivulle